پیام های احیاگری عاشورا از دیدگاه روایات
احیاءنماز:
از جمله پیام های عاشورا احیاء نماز است سؤال: آنچه که تاریخ بیان می کند بیانگر آن است که جامعه زمان حضرت سید الشهداء (ع) اهل نماز بودند پس منظور از احیاء نماز چیست؟ جواب: خداوند در قرآن کریم می فرماید:« إنَّ الصّلاهُ تَنهی عَنِ الفَحشاءِو المُنکَرِ»(۱۰) نماز انسان را از فحشا و منکر باز می دارد حضرت علی علیه السلام می فرمایند:« الصَّلاهُ قربانُ کُلِّ تقیًّ»(۱۱) نماز موجب نزدیکی هر پارسایی به خداست. بنابراین اگر کسی نماز بخواند و اورا از ارتکاب به محرمات بازندارد نماز حقیقی نیست یعنی نمازی که اسلام از مسلمین خواسته نیست نماز سپاه کوفه، نماز برای خود نمائی و تسلط بر امور بود، به همین جهت اثر وضعی نماز که دوری از محرمات باشد در لشکر عمرسعددیده نمی شد. چون اگر نماز آنها را از منکرات باز می داشت، مسلماًدر صف باطل قرار نگرفته و بر رخ فرزند پیغمبر خود شمشیر نمی کشیدند. در واقعه عاشورا گوشه هایی از پیام سید الشهداء نسبت به اقامه نماز به چشم می خورد موارد زیر از آن جمله است:
الف ـ روز تاسوعا هنگامیکه شمر به کربلا رسید نسبت به معطلی لشکروعدم جنگ با امام حسین (ع)به ابن سعد پرخاشگری کرد، که در این هنگام ابن سعد دستور حمله به خیام حرم را صادر کرد. امام حسین (ع) از اباالفضل العباس (ع) درخواست کرد سر راه دشمن را بگیرد و از علت حمله جویا شود. حضرت عباس (ع) بعد از انجام فرمان امام (ع) به عرض برادر رساند که لشکر آماده جنگ است. امام حسین (ع) به حضرت عباس (ع) فرمودند: یک امشبی را از دشمن مهلت بگیر تا به نماز و دعا و استغفار مشغول شویم خدا می داند که من به نماز عشق می ورزم.(۱۲)
ب ـ اقامه نماز جماعت توسط امام حسین (ع) در بحبوحه جنگ، که آن حضرت با این عمل به جهانیان پیغام داد که هدف من از این جنگ احیاء نماز است. در زیارت مطلقه امام حسین (ع) می خوانیم: أشهَدُأنَّک قَد أقَمتَ الصَّلاهَ (۱۳)من شهادت می دهم که تونماز را به پا داشتی. اقامه نماز یعنی به پا داشتن روح واقعی نماز با تمام شرایط که ازجمله آن دوری از ظلم و جنایت است. نماز ظهر عاشورا دو پیام در بر داشت: ۱ـ احیاء اصل نماز ۲ـ اقامه نماز به جماعت.
مسلمانان باید هر روز به یاد نماز ظهر عاشورا سید الشهداء (ع) بوده تا پیرو حقیقی آن حضرت باشند و نباید امر اقامه نماز را در اول وقت، اختصاص به روز عاشورا دهند مخصوصاً در ایام عزاداری آن حضرت که اگر عزاداری باعث فوت و تأخیر در نماز گردد این شخص سهل انگاردر نماز، درنقطه مقابل آرمانهای حسینی حرکت کرده است.
احیاء سنت های نبوی که در زمان بنی امیه در معرض نابودی بود.
سنت پیامبر: به مجموعه گفتار ها و رهنمود های پیامبر و تقدیر و تأیید راه ورسم دیگران گفته می شود. حضرت اباعبدالله اساس اسلام رادر خطر دید شاهد این گفتار کلام آن حضرت است هنگامیکه مروان حکم بیعت با یزید را مطرح ساخت فقال الحسین (ع): «إنّا لله و إنّا إلیهِ راجِعون وعلی الأسلام ِالسَّلام إذ قَد بُلیتُ الأمّهٌ بِراعٍ مَثلُ یزیدٍو لَقَد سَمِعتُ جدّی رسول الله (ص) یقول: اَلخِلافَهٌ مُحَرَّمَهٌ علی آل ابی سفیانٍ » (۱۴) ما از خداییم و به سوی او باز می گردیم چه مصیبتی بالاتر از اینکه مسلمانان به سرپرستی همچون یزید دچار شدند، پس باید با اسلام وداع نمود که من از جدم رسول خدا (ص) شنیدم که می فرمود: خلافت بر فرزندان ابوسفیان حرام است. پس از مرگ معاویه در سال ۶۰ هـ. ق یزید به حکومت رسید. یزید از لحاظ فردی شخصی شهوت پرست، عیاش، خودسر، خوش گذران، کوتاه فکر بود.او مثل پدر ظواهر اسلام را حفظ نکردبلکه مقدسات اسلام را زیر پا می گذاشت علناًشراب می خورد و تظاهربه کبائر داشت. یزید اندیشه ای در سر نداشت جز اینکه چند نفر که دعوت معاویه را نسبت به بیعت با یزید نپذیرفته بودند از آنان بیعت بگیرد پس نامه ای به حاکم مدینه ولید بن عتبه بن ابی سفیان نوشت و اینگونه گفت:«اما بعد حسین (ع) و عبدالله بن عمر و عبدالله بن زبیر را سخت وبی امان به بیعت وادار کن تا بیعت کنند و السلام » (۱۵)دشمنان برای ضربه زدن به مکتبی الگوها را هدف می گیرند. همانگونه که شخصیت یزید معلوم شد مسلم است که به معتقدات اسلام پای بند نمی باشد و در صورت تسلط برحکومت، اسلامی باقی نمی گذارد. یزید تصمیم داشت با این اعمال جنایتکارانه حتی اسمی از پیامبر (ص) برسر زبانها نباشد. امام حسین (ع) با شهادت خود تمام توطئه های دشمنان را نقش بر آب نمود و سنتهای پیامبر(ص) را احیاء کرد. اگر آن جهادها و جان فشانیها نبود، امروز شاهد صدای اذان و تکبیری نبودیم. طریق سعادت دنیا و آخرت بشریت در پیروی از فرامین پیامبر(ص) و ائمه اطهار (ع) است. امیر المؤمنین (ع) می فرمایند:« وَاستَنّوا بسُنَّتِهِ فَإنَّها أهدَی السُّنَن »(۱۶) از سنت (راه ورسم) پیامبر (ص) پیروی کنید که همانا آن هدایت کننده ترین راه و رسم هاست. در تاریخ معاصر نیز حضرت امام خمینی (ره) با الهام گرفتن ازپیام های عاشورا و تأسی از حضرت اباعبدالله (ع) سنت های نبوی را در این مملکت که به دست یزیدیان زمان در حال نابودی بود احیاء کرد و با استعانت از قدرت قاهره الهی حکومت یزیدیان را متلاشی و حکومتی متناسب با سنت رسول اکرم (ص) بر پا نمود. حضرت امام (ره) فرمودند:«ما ملتی هستیم که با همین گریه ها، یک حکومت دوهزارو پانصد ساله را ازبین بردیم.» (۱۷)
پی نوشت ها :
۱٫ به نقل از وب سایت راسخون
۲٫ مرتضی، مطهری، حماسه حسینی، جلد ۱، ص ۲۱۱
۳٫ محسن، برزگر، عاشورا تبلور حماسه وعرفان در شور و شعور حسینی، ص ۲۰
۴٫ شیخ ابوصادق، سلیم بن قیس هلالی عامری کوفی، کتاب سلیم بن قیس هلالی، جلد ۱، ص ۵۳
۵٫ محمد تقی مصباح، آذرخشی دیگر از آسمان کربلا، ص ۱۰۶ به نقل از: مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، جلد ۴۶، باب ۳۷، روایت ۲
۶٫ نهج البلاغه، خطبه ۳۴، ص ۸۶
۷٫ محمد، معین، ]دکتر [، فرهنگ معین، جلد ۱، ص ۷۲۴
۸٫ مرتضی، مطهری، حماسه حسینی، جلد ۱، ص ۲۱۱
۹٫ آل عمران، (۲)، آیه ۱۹
۱۰٫ عنکبوت،(۲۶)، آیه ۴۵
۱۱٫ نهج البلاغه، حکمت ۱۳۶، ص ۶۵۸
۱۲٫ سید حسین، قریشی سبزواری، درسهایی از نهضت عاشورا، ص ۳۶
۱۳٫ حاج شیخ عباس، قمی، ]محدث[، مفاتیح الجنان، ص ۸۱۵
۱۴٫ مرکز تحقیقات باقر العلوم (ع)، موسوعه، کلمات امام حسین (ع)، ص ۲۸۵ به نقل از ابن طاووس، علی بن موسی، لهوف، ص ۱۰
۱۵٫ طبری، محمد بن جریر طبری، تاریخ طبری، جلد ۷، ص ۲۹۰۵
۱۶٫ نهج البلاغه، خطبه ۱۱۰، ص ۲۱۰
۱۷٫ روح الله، خمینی، صحیفه امام، جلد ۱۶، ص ۳۴۸
***
پايان بخش اول پیام های عاشورا از دیدگاه روایات
***
:: موضوعات مرتبط:
تحقيقات،مقالات ,
نهضت عاشورا ,
,
:: برچسبها:
پیام های عاشورا از دیدگاه روایات ,
پيام عاي عاشورا ,
وبگاه كانون فرهنگي تبليغي مردمي طه ,
كانون طه ,
مرجع ,
مطالب مذهبي ,
طه ,
فرهنگي ,
تبليغي ,
مردمي ,
طه ,
مهدويت ,
عفاف ,
حجاب ,
اخبار ,
احكام ,
شعر و ادب ,
كتاب ,
معرفي كتاب ,
بهداشت ,
موبايل ,
كد ,
آوا ,
تحقيقات ,
مقالات ,
tahacenter ,
,
:: بازدید از این مطلب : 3363